De Omgevingswet is een stelselwijziging voor het ruimtelijk ordeningsbeleid in Nederland. Het heeft een grote impact op de dienstverlening richting onze inwoners en ondernemers en de manier van werken bij gemeenten. De Omgevingswet geeft meer ruimte om samen met inwoners en ondernemers lokaal beleid te ontwikkelen ten aanzien van de gewenste inrichting van de leefomgeving. Verschillende opgaven die spelen kunnen we door de komst van de wet beter in hun onderlinge samenhang beoordelen. De wet treedt, zoals het nu lijkt, op 1 januari 2024 in werking.
Naast het voldoen aan de wettelijke vereisten ronden we in 2023 de inventarisatie van de huidige bestemmingsplannen af en starten we met het bouwen van het Omgevingsplan. Met deze planning kunnen we in 2025 een volwaardig Omgevingsplan vaststellen (deadline vanuit de Omgevingswet is 2030). Voor de vergunningverlening is een nieuwe werkwijze ontwikkeld conform de vereisten uit de Omgevingswet. Omdat het werken met de Omgevingswet nieuw is, is in 2023 de eerste praktijkervaring worden opgedaan. Door onszelf, maar ook door de inwoners en ondernemers die een plan hebben of een vergunning aanvragen. We evalueren dan ook regelmatig en stellen waar nodig bij. We monitoren de vergunningsverleningstermijnen en samenwerking met ketenpartners nauwgezet.
Een belangrijk thema in de Omgevingswet en in onze gemeente, is participatie. Uw raad heeft hiertoe een visie en beleid vastgesteld waarin de uitgangspunten met betrekking tot participatie zijn vastgesteld vanuit het vertrouwen dat onze inwoners mede verantwoordelijkheid willen nemen voor de eigen leefomgeving. In 2024 gaan we met de inwerkingtreding van de wet werken met de visie en het beleid. De opgedane praktijkervaring benutten we om met uw raad te bezien op welke onderdelen bijstelling gewenst is.