Bestuurlijke samenvatting

Bestuurlijke samenvatting

Ondernemers willen we zoveel mogelijk behouden voor Zwartewaterland. Met de doorontwikkeling van bedrijvigheid streven we naar een duurzaam evenwicht tussen mens, milieu, landschap en economie. We dragen bij aan een bloeiende vrijetijdseconomie en beleefbare kernen.

De huidige mondiale ontwikkelingen geven veel onzekerheid, ook voor bedrijven in onze gemeente. We zien dat de grote vraag naar bedrijventerrein stabiliseert. Om te kunnen voorzien in de ruimtebehoefte van onze lokale bedrijven wordt nieuw bedrijventerrein in Zevenhont Genemuiden ontwikkeld. In 2024 verwachten we de gronden in Zevenhont Oost uit te geven. In Hasselt gaan we de planvorming starten voor een strook grond langs de Euroweg. Vanuit het bedrijfsleven wordt om gronden gevraagd in Hasselt. Daarnaast inventariseren we de uitbreidingsbehoefte voor Zwartsluis.

Ter vervanging van de huidige Regio Zwolle samenwerkingsagenda, die eind 2023 afloopt, is de nieuwe meerjarige agenda ‘Regio Zwolle stapt door’ opgesteld. Deze nieuwe agenda bevat stevige ambities, waarbij de inzet verder verschuift van een economische focus naar brede welvaart. Om deze ambities te kunnen waarmaken, zet de Regio in op een zwaardere centrale aansturing vanuit het Regio Zwolle bureau en meer financiële slagkracht door de basisbijdrage te verhogen.

Op 6 juli heeft uw raad ingestemd met de meerjarige agenda van de Regio. Hierbij is het voornemen uitgesproken om voor de jaren 2024 en 2025 deel te nemen aan de Regio Zwolle inclusief de 4 optionele programma’s Economie, Arbeidsmarkt, Duurzaam groeien en leefkwaliteit en Versterken bereikbaarheid DUS. In 2025 wordt geëvalueerd wat de samenwerking heeft opgeleverd en heroverwegen we de deelname aan de optionele programma’s. De financiële bijdragen aan de agenda inclusief de optionele programma’s zijn verwerkt in de voorliggende begroting.

Voor de ontwikkeling van ons toeristisch-recreatief aanbod geven we een vervolg aan het Uitvoeringsprogramma voor de Olde Maten – Zwartewatersklooster. Hierbij leggen we verbindingen met het beoogde dag- en verblijfsrecreatieve gedachtegoed van het Masterplan Hooibergenterrein, waarvoor we een ‘Open Inschrijving organiseren. We geven invulling aan Zwartsluis als poort tot de Weerribben-Wieden en investeren in ons wandel en fietsroutenetwerk. Ten behoeve van de toeristische samenwerking van de 9 Hanzesteden wordt een Manifest opgesteld dat als onderleggen dient voor de samenwerking in de aankomende jaren. In de kernen en het buitengebied werken we daarnaast vanuit de leefbaarheidsplannen samen met inwoners en ondernemers aan een (be)leefbare en ondernemende gemeente

In ons veenweidegebied spelen diverse opgaven zoals de bodemdaling, het beperken van milieubelastende stoffen waaronder stikstof, de verbetering van de waterhuishoudkundige situatie en natuur. In de samenwerking met andere overheden en gebiedspartners in Noordwest Overijssel werken we hieraan via het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Hierbij realiseren we ons dat de agrarische sector onmisbaar is voor ons buitengebied. De agrarische ondernemers hebben een belangrijke rol bij het duurzaam beheer van het gebied en het behoud van de karakteristiek van een open polderlandschap.
We participeren in drie deelgebiedscommissies en zijn actief betrokken bij de gebiedsgerichte uitwerking van het PPLG. Voor de uitwerking blijven we in contact met onze agrariërs. In onze gemeente is sprake van korte lijnen en nabijheid. We maken ons hard voor een toekomstbestendige inrichting en landgebruik. Waarbij een goed perspectief voor onze agrariërs behouden blijft en wij aandacht hebben voor de sociale veiligheid van agrariërs. Naast de regionale aanpak stellen we op gemeentelijk niveau ook onze eigen visie op het buitengebied op. We benaderen hierbij de diverse vraagstukken in het buitengebied integraal, en hebben in het bijzonder aandacht voor koppelkansen.

Deze pagina is gebouwd op 12/05/2023 11:58:45 met de export van 12/05/2023 11:45:24