Bestuurlijke samenvatting

Bestuurlijke samenvatting

We streven voor onze inwoners naar positieve gezondheid, zelfredzaamheid en volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving. Die ambitie hebben we, in samenwerking met maatschappelijke partners, vertaald in de  Preventienota 0 - 100+ jaar 'Samen zijn we Zwartewaterland'  2022-2028. De drie hoofdpijlers zijn: Positieve Gezondheid, Preventie en Participatie. De preventienota omvat alle thema's in het sociaal domein die we willen verbinden met de indicatoren van het begrip: 'Brede Welvaart': 'gezondheid, zelfredzaamheid, meedoen, ontmoeting, veiligheid en kansrijke ontwikkeling'. Vanuit die samenhang pakken we relevante en actuele thema's op, zoals bijvoorbeeld de wachtlijstproblematiek (Wmo) en de ondersteuning van huishoudens die de gevolgen ondervinden van het verlies van koopkracht (inflatie) door forse stijgingen van o.a. de energiekosten en levensmiddelen. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. Begin 2023 is er een Preventieakkoord opgesteld en ondertekend door ruim 50 maatschappelijke partners, verenigingen, bedrijven en inwoners. Via dit commitment maken we vervolgens afspraken over betrokkenheid, participatie en eigenaarschap.

Vanuit de preventieopgaven willen we het voorliggend veld ('sociale basis') versterken. Dat doen we door te onderzoeken of we de diverse, verspreide welzijnsactiviteiten beter/effectiever op elkaar af kunnen stemmen, bijvoorbeeld door de vorming van één brede welzijnsorganisatie of netwerkorganisatie. Eind 2023 starten we hiervoor een verkennend onderzoek op.  

Het vroegtijdig signaleren en adequaat aanpakken van lokale hulpvragen, dichtbij bij onze inwoners, is een van de uitgangspunten van het gebiedsgericht of kerngericht werken in het sociaal domein. Daarom starten we in de tweede helft van 2023 een pilot/proeftuin voor een sociaal wijkteam in één van de drie kernen (Zwartsluis).

Door de aanhoudende druk op de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben we te maken met een verhoogde taakstelling voor de huisvesting van statushouders. Aan die extra taakstelling voor (geheel) 2022 hebben we, in samenwerking met de woningcorporatie, voldaan. Daarnaast hebben we, samen met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers, zorg gedragen voor de maatschappelijke opvang en huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. Voor 2023 verwachten we een soortgelijke opgave. Vanuit dat scenario moeten we ook in 2023 rekening houden met opnieuw een forse inspanning op het gebied van huisvesting en maatschappelijke opvang van statushouders en vluchtelingen. We vinden het belangrijk om de betoonde positieve betrokkenheid van onze inwoners ook op de langere termijn vast te houden.

Deze pagina is gebouwd op 12/05/2023 11:58:45 met de export van 12/05/2023 11:45:24