Op 31 mei 2022 is het voorstel ‘versterking decentrale rekenkamers’ door de Tweede Kamer aangenomen. De invoering van de rechtmatigheidsverantwoording is een onderdeel van dit wetsvoorstel. Nu verstrekken externe accountants (bij ons op dit moment BDO) een controleverklaring met een oordeel inzake getrouwheid en rechtmatigheid van de jaarrekening van onze gemeente. Met de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording wijzigt dit. Het college van burgemeester en wethouders geeft vanaf jaarrekening 2023 dan een rechtmatigheidsverantwoording. Deze wordt onderdeel van de jaarrekening. Daarmee vervalt de rechtmatigheidsverantwoording onder het getrouwheidsoordeel van de accountant. De accountant kijkt beoordeelt wel of de rechtmatigheidsverantwoording ‘getrouw’ is. Hiervoor beoordeelt de accountant of de verantwoording op de juiste gronden is afgegeven.
Om klaar te zijn voor de rechtmatigheidsverantwoording moeten nog enkele stappen worden gezet. De verordeningen 212, 213 en 213a moeten nog geactualiseerd worden. Tevens moet de raad de tolerantie voor de rechtmatigheidsverantwoording voor 2023 en het normenkader nog vaststellen. In het najaar van 2023 wordt dit via de audit commissie aan de raad voorgelegd.
Het is van belang om de interne controles goed in te richten, zodat het college ook kan steunen op deze controles en de uitkomsten hiervan. Dat is de basis voor het afgeven van de rechtmatigheidsverantwoording. De verbijzonderde interne controle (VIC) is nu op voldoende niveau en sterkte door de inhuur hiervan bij een externe partij.