Bij de actualisatie van de grondexploitaties wordt expliciet aandacht gegeven aan de risico’s met betrekking tot de grondexploitaties. Daarvoor is bij alle projecten uitgegaan van drie scenario’s, te weten:
- Basis scenario: gebaseerd op de meest reële verwachting ten aanzien van afzet, kosten en opbrengsten (de actuele grondexploitatie)
- Midden scenario : een afgeleide van het basisscenario waarin negatieve risico’s ten aanzien van afzet, kosten en opbrengsten worden doorgerekend
- Worst case scenario: het scenario met de meest negatieve financiële consequenties voor de gemeente.
In het merendeel van de gevallen is dat het scenario waarin het project wordt stopgezet en de boekwaarde wordt afgeboekt tot de marktwaarde van de huidige bestemming. Hierbij wordt rekening gehouden met alle noodzakelijke kosten om het project af te kunnen ronden, gemaakte afspraken met derden en mogelijke terugbetaling van subsidies.
In de nota Grondbeleid is vastgelegd op welke wijze risico’s in de grondexploitaties worden bepaald. Bij de jaarlijkse herziening van de grondexploitaties worden drie scenario’s (real case = basisberekening grondexploitatie, midden scenario en worst case scenario) doorgerekend op basis van de specifieke risico’s in de desbetreffende grondexploitatie. Tevens wordt op basis van risico-inschatting bepaald welk van de scenario’s wordt gehanteerd voor de bepaling van het benodigde weerstandsvermogen.
De nota Weerstandsvermogen en risicomanagement geeft aan dat de buffer in de reserve grondexploitatie minimaal 80% van het risicobedrag moet zijn.
Momenteel kent de gemeente Zwartewaterland momenteel 3 grondexploitaties in uitvoering. Dit betreft de grondexploitatie Hasselt om de Weede en Zevenhont Oost en AHOED.
Voor Hasselt om de Weede is het middenscenario aangehouden voor het bepalen van het financiële risico. Dit scenario kent een negatief resultaat, waarvoor het aanhouden van weerstandsvermogen voor deze exploitatie op dit moment nodig is.
De grondexploitatie Zevenhont Oost laat zelfs in het worst-case risicoscenario nog een (klein) positief resultaat zien. Voor deze exploitatie hoeft derhalve geen weerstandsvermogen aangehouden te worden.
Voor AHOED wordt voor het risicoscenario het middenscenario aangehouden. Dat middenscenario leidt tot een negatief resultaat waarvoor weerstandsvermogen moet worden aangehouden.
In onze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen is vastgelegd dat wij minimaal 80% van het gecalculeerde negatieve resultaat op basis van de risicoanalyses als weerstandsvermogen voor grondexploitaties aanhouden. Deze reserve wordt aangehouden in de gebonden reserve grondexploitatie en heeft een omvang van 80% van € 307.300 = € 246.000.